Innovatie: Big-bang of elke dag beter?

Frictie; we hebben er allemaal mee te maken in de logistieke sector en niemand heeft het Ei van Columbus nog gevonden. En dat hoeft ook helemaal niet. Want dé oplossing om frictie op te lossen is er gewoonweg niet. Innovatie vindt plaats in kleine stapjes. Of zoals minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat het zegt: “De afdeling makkelijke oplossingen is al dicht”. Maar dat er nog veel te verbeteren valt in de logistieke sector staat buiten kijf. IDS zet een aantal kleinschalige innovaties in gang die een wereld van verbetering brengen.

Temperatuurgevoelige ladingen

Als alle partijen inzetten op efficiencyverbetering om goederen op het juiste moment op de juiste plek afgeleverd te krijgen, dan heeft dat botsingen in planning en belangen tot gevolg.

Zeker bij temperatuurgevoelige ladingen is deze just-in-time delivery extra gevoelig voor frictie. Bij IDS testen we met temperatuurgevoelige devices hoe de lading zich onderweg gedraagt. Zo krijgen we meer inzicht op het effect van het verloop van de rit op de temperatuur en daarmee de kwaliteit van de lading. Die data gebruiken we om de volgende temperatuurgevoelige zendingen verder te optimaliseren.

Tracking en tracing

Over data gesproken. Door de gegevens uit de boordcomputers van de gecontracteerde vervoerders direct in te laden in ons Transport Management System (TMS) verrijken we de tracking en tracing van zendingen. Alle transporten worden daarmee een stuk transparanter.

Transport forecasting

Als 4PL-levercier voeren wij bij IDS de regie over de hele vervoersketen. Hoe meer gegevens we verzamelen, hoe beter we in staat zijn om frictie te voorkomen. Daarom werkt IDS naast de oplossingen voor temperatuurgevoelige transporten en tracking en tracing ook aan transport forecasting. Door de data van meerdere verladers, vervoerders en warehouses doorlopend te analyseren, wordt inzichtelijk welke capaciteit nodig is, zodat we die direct bij vervoerders kunnen reserveren. Zo scherpen wij onze datamodellen steeds verder aan, waardoor capaciteitsbehoefte steeds beter te voorspellen is.

E-CMR Innovatie

Het voorkomen van frictie is belangrijk voor een efficiënte vervoersketen, maar vergeet ook de administratieve afhandeling niet. Twee weken wachten op een afgetekende vrachtbrief is bij internationaal transport zeker geen uitzondering. Daarom innoveert IDS met de elektronische vrachtbrief (E-CMR) die direct wordt afgehandeld in het Transport Management System. Sneller factureren, een up-to-date administratie en een veel lagere foutmarge; hoe een bescheiden innovatie het verschil maakt.

Wilt u meer weten over al deze nieuwe ontwikkelingen? Neem dan contact op met Arno Spoek voor meer informatie via arno.spoek@idsnl.com.