Freight Management in tijden van COVID-19: snel schakelen en nog sneller communiceren

In navolging van de diverse “frontberichten” die sinds de corona-uitbraak dagelijks te volgen zijn, interviewen wij onze freight managers, die continu bezig zijn om tijdens deze uitdagende tijden de logistieke keten in stand te houden. We spreken met Robert Mulders, een van de freight managers van IDS. Hij ontzorgt klanten in de chemische sector met het inkopen van vervoerscapaciteit. Dagelijks is hij samen met collega’s bezig om ervoor te zorgen dat laden en lossen soepel verloopt, dat problemen worden opgelost en nieuwe trajecten worden geoffreerd.

 

Wat zijn jouw ervaringen met de veranderingen door de coronacrisis?

‘’Voor het bedrijf is er afgelopen tijd veel veranderd. Op dit moment werken er nog 4 à 5 mensen op kantoor, de overige collega’s werken vanuit huis. Dat werkt goed, we bellen en Skypen veel. Snel schakelen bij spoed of problemen is voor ons de grote uitdaging. Want dat is een stuk ingewikkelder geworden. We moeten achterhalen welke bedrijven wel en niet open zijn en bij welke grensovergangen er vertragingen te verwachten zijn. Er zijn goederen onderweg, maar die moeten natuurlijk wel ontvangen kunnen worden. En dat is nog wel eens een probleem. Want door de coronacrisis zijn er veel ziektemeldingen bij onze afleveradressen of zijn losadressen van overheidswege gesloten. Ondanks de grensbeperkingen mogen goederen wel door, maar door controles ontstaan er regelmatig flinke wachttijden van uren, en soms dagen! In de eerste periode was dat heel heftig, maar dat begint zich te normaliseren.”

Robert vervolgt: “Wel blijft de communicatie lastig doordat bijvoorbeeld chauffeurs niet meer overal mogen komen en daardoor ook weer langer moeten wachten. Wij zitten er bovenop, grijpen snel in als er iets mis dreigt te gaan. Bij onze klanten zien we dat sommigen nog volop aan het produceren zijn, terwijl anderen al echt last hebben van de crisis. En dat verschilt echt per industrie. Enerzijds kan hamsteren een rol gespeeld hebben, anderzijds zijn er sectoren die echt veel minder transportaanbod hebben. Voor april zien we dat de volumes bij een aantal van onze klanten teruglopen, maar ook daar zijn er per productgroep enorme verschillen.”

Wat zijn jouw verwachtingen voor de toekomst? Wat gaat er volgens jou structureel veranderen in de logistieke sector na de Great Lockdown?

‘’Voor de komende vier tot acht weken vind ik dat lastig in te schatten. Ik denk dat de eerste weken nog wel rustiger zullen worden en dan hopen we dat het langzamerhand weer beter wordt. In delen van China begint het langzamerhand ook weer te draaien en ook Oostenrijk gaat versoepelen. Zelfs in Spanje is al meer mogelijk. Toch is het wachten tot de grote fabrieken weer gaan opstarten en de detailhandel weer goed op gang komt.”

Robert ziet nog wel een uitdaging: “Hoeveel mensen zijn er nu eigenlijk al immuun? En hoe lang duurt het dan voordat er een vaccin is wat voor iedereen beschikbaar is? We zullen hier echt nog wel even last van houden. De 1,5 meter economie zou zomaar het nieuwe normaal kunnen worden. En dat is voor een behoorlijk aantal beroepen een stevige uitdaging. Eén ding dat volgens mij permanent zal veranderen, is dat veel bedrijven in Europa nu beseffen hoe kwetsbaar hun supply chain is zodra een land als bijvoorbeeld China stilvalt. Zij komen tot de conclusie dat het voor sommige producten handiger is om dichterbij huis in te kopen. Die redundancy trend was al voorzichtig zichtbaar. Ik verwacht echt dat we meer goederen binnen Europa zelf gaan halen of anders gaan kijken naar voorraadniveaus.”